Masový štrúdl v růžové omáčce
Dnešní originální recept z vlastní dílny se jmenuje masový štrúdl v růžové omáčce. Inspirací byly párky prodávané v listovém těstu, koupené pravděpodobně někde u pumpy, kdo ví. Každopádně na tomto základě vznikl vlastní recept, který se u nás stal evegreenem.
Pro přípravu tohoto receptu budeme potřebovat následující ingredience.
0,5 až 1,0 kg mletého masa (nejlépe namíchané vepřové a hovězí)
dvě balení listového těsta
okurky
dvě omáčky pro špagety „Bolognese“
smetanu
jedno balení těstovin
jedno vejce (alternativně)
pepř a sůl (dle chuti)
Hardware:
plech na pečení
mixér
vetší hrnec na těstoviny
menší hrnec na omáčku
Mleté maso okořeníme dle chuti, můžeme i osolit a opepřit. Počítejte ale s tím, že omáčka ze sáčku je ochucená a tak nepřidávejte nic, s čím se by sebe „křížili“ chutě. Maso poté rozložíme na dvě třetiny těsta a doprostřed masa (ne těsta) vyskládáme okurky.
Následně přehneme zbývající třetinu těsta na maso. Jde o to, aby uvnitř rolády bylo nakonec přirozeně rozložené těsto a roláda se při pečení nebortila vlastní hmotou. Po přeložení pokračujeme v balení rolády dokud nemáme z masa a těsta pěkný balíček. Já jsem štrúdlík připravoval pro několik lidí a dělal jsem dvě „nohavice“.
V tuto chvíli můžeme, ale nemusíme použít rozmíchané vajíčko na „zalepení“ všech spár. Jestliže se rozhodneme vajíčko použít, je třeba někde nahoře uprostřed udělat menší dírku, aby při pečení mohl vytékat tuk z masa. Neuděláme-li to, „nohavice“ se při pečení roztrhne. Každopádně já vajíčko nepoužil a výsledek byl i tak poživatelný. Pečeme v troubě na 180 stupňů Celsia asi 45-60 minut, podle toho kolik jsme dali masa. Výsledek by měl vypadat nějak takto:
Jak je vidět „nohavice“ se mi trochu otevřeli, ale není to žádná katastrofa. Když použijete vajíčka, „nohavice“ zůstanou zavřené, ale vyteklý tuk budete muset odstranit. Zatím co se štrúdl peče, připravíme omáčku. Do mixéru dáme obsah sáčku pro špagety „Bolognese“ (od jaké firmy je vcelku šumák). Přidáme předepsané množství vody a mixujeme na pěnu. Při mixování přidáváme smetanu, dokud není omáčka růžová.
Omáčku přelijeme do hrnce a po přivedení do varu necháme asi 5 minut probublávat. Zatím vaříme těstoviny. Chce to trochu rozmyslu, aby byli všechny tři věci hotové v jednu chvíli a na talíř tak přišli najednou.
Dobrou chuť.
Muze to nakonec byt vcelku dobre, ale lit omacku na krupave testo je tak trochu barbarstvi, ne? Mne to pripada jako takovy typicky cesky matlavy recept – a hlavne aby to nedalo moc prace! A kysele okurky ke spagetove omacce, no – opravdu nevim.